Klasická tofu praženica je neporovnateľne zdravšia, ako tá vajcová. To však neznamená, že sa to nedá spraviť ešte lepšie. A práve o tom je tento recept - ešte viac vlákniny, vitamínov a minerálnych látok a pritom menej kalórií.
Vláknina je kľúčová nielen pre zdravé črevo, ale pomáha tiež znižovať hladinu cholesterolu. Preto je v tomto recepte tofu pol na pol s fazuľou, pretože práve strukoviny sú vynikajúci koncentrovaný zdroj vlákniny.
Recept nepoužíva žiadny olej a naopak obsahuje veľké množstvo zeleniny a je tak veľmi nízkokalorický a pritom sýty. Navyše obsahuje tiež černušku siatu, ktorá pomáha znižovať chuť k jedlu a ocot, ktorý zvyšuje aktivitu enzýmu AMPK a mierne prispieva k chudnutí.
Ak chcete chudnúť
Nasledujte pomery zeleniny a ostatných ingrediencií čo najpresnejšie, avšak vymeniť bazalkové tofu za iné či niektorú zeleninu za inú zeleninu alebo ovocie nie je problém.
Ak nechcete chudnúť
Namiesto šalátu si dajte väčšiu paradajku a celozrnný chlieb a do praženice pridajte na záver lyžicu tahini alebo drvené vlašské orechy.
Ingrediencie tofu praženica
Paradajky, uhorka, paprika, cibuľa, špenát, fazuľa z konzervy, bazalkové tofu, lahôdkové droždie 1 PL, kurkuma ½ čl, čierne korenie, balzamikový ocot 2 čl, černuška siata ¼ čl, sušený cesnak ¼ čl
Na 500 g porciu:
250 g | 90 g | 80 g | 80 g |
Recept tofu praženica
Paradajky, papriku a uhorku nakrájajte na väčšie kúsky, vložte do misky a dochuťte octom a černuškou.
Cibuľu nakrájajte na malé kocky.
Tofu vložte do misky a rozdrvte na jemnú drvinu.
Pripravte si všetky koreniny a malé množstvo vody aby boli pri ruke počas varenia.
Veľkú panvicu položte na šporák a rozohrejte na strednú teplotu.
Do horúcej panvice vložte cibuľku a drevenou vareškou bez prestania pomaly miešajte, aby sa nespálila. VIDEO UKÁŽKA
Keď cibuľka rozvonia, podlejte ju malým množstvom (cca 100 ml) vody.
Pridajte rozdrvené tofu, strukovinu, kurkumu, sušený cesnak, čierne korenie a lahôdkové droždie a dobre premiešajte.
V prípade potreby pridávajte vodu alebo šťavu zo strukoviny, aby zmes nebola príliš suchá.
Po krátkom zohriatí pridajte špenát a zohrievajte dokým nezmäkne.
Praženicu ochutnajte a v prípade potreby pridajte soľ či čierne korenie.
Podávajte so šalátom.
Commenti