Vyhledat

Za veľký mozog človeka pravepodobne môže na sacharidy bohatá strava


Pračlovek aj neandertálci jedli veľké množstvá sacharidov, ktoré mohli byť skutočnou príčinou nárastu mozgu prapredkov človeka a nie mäso, ako sa predpokladalo.


Teória, že vývin mozgu človeka zapríčinila tepelná úprava mäsa, mala vždy vážne trhliny. Ľudský mozog je totiž predovšetkým veľký spaľovač sacharidov (z rastlín) a aj keď vie využívať aj ketolátky (z tukov), funguje na nich podobne efektívne, ako benzínový motor na nafte. Mäso žiadne sacharidy neobsahuje a aj keď si náš organizmus vie sacharidy vytvoriť aj z tukov a bielkovín, táto premena je veľmi neefektívna. Ak by sa mozog človeka zväčšil v dôsledku konzumácie mäsa, musel by si predsa vyvinúť adaptáciu na tento zdroj energie.


To že sú preferovaným a najefektívnejším zdrojom energie pre mozog sacharidy naznačuje, že k nárastu mozgu muselo dôjsť v dlhom časovom období, kedy ľudia konzumovali veľké množstvá sacharidov. To potvrdzuje aj nový výskum, ktorý analyzoval genetické pozostatky baktérií z úst a zubov 124 predkov a vzdialených príbuzných dnešných ľudí. Baktérie v našich ústach jedia to isté čo my a keď sa naša strava zmení, zmení sa aj charakter bakteriálnej populácie.


No a v ústach praľudí aj neandertálcov z rôznych časových období pred poľnohospodárskou revolúciou sa nachádzali práve sacharidy obľubujúce baktérie. Genetická príbuznosť týchto baktérií navyše naznačuje, že ich história siaha až k spoločným predkom neandertálcov a ľudí z obdobia pred 600.000 rokmi, kedy aj došlo k výraznému nárastu mozgu.


Pračlovek aj neandertálci tak zjavne konzumovali na komplexné sacharidy bohatú potravu už oveľa dávnejšie, ako sme si mysleli a ďalšie indície naznačujú, že zdrojmi týchto sacharidov boli napríklad tepelne spracované hľuzy a semená tráv, ako je jačmeň.

Prečo sa o tom dozvedáme až teraz? Že praludia a neandertálci jedli aj mäso už vieme dávno, vďaka dochovaným zvyškom kostí zvierat v prehistorických sídliskách. Kosti obsahujú vysoké množstvo minerálnych látok a preto ich pozostatky v správnych podmienkach pretrvávajú aj stovky tisíc rokov. Rastlinné zvyšky sa naproti tomu rýchlo rozkladajú a dôkazy o ich konzumácii tak získavame až teraz, s rozvojom moderných technológií.


Napriek týmto zisteniam existuje ešte stále veľa otázok a naše poznatky sú nedokonalé. Vieme však už povedať, že pračlovek ani neandrtálec neboli vegáni ani výluční mäsožravci a jedli jednoducho to, čo bolo v danom ročnom období v ich okolí dostupné.

Moderný človek však žije vo výrazne odlišných podmienkach ako jeho predkovia. 365 dní v roku máme k dispozícii neobmedzené množstvo potravín akéhokoľvek druhu, žijeme výrazne dlhšie a namiesto infekcií a hladomoru nás ohrozujú cukrovka a globálne otepľovanie. Najlepšia známa strava pre boj s týmito výzvami je taká, ktorá je založená primárne na celistvých rastlinných potravinách.


Autor:

Radek Látal


Zdroje:

https://www.sciencemag.org/news/2021/05/neanderthals-carb-loaded-helping-grow-their-big-brains

https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0101045




155 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše